Vinho Verde / Minho

Minho is de noordelijkste wijnstreek van Portugal, die bekend staat om zijn Vinho Verde. Letterlijk vertaald betekent Vinho Verde ‘groene wijn’. Hoe de wijn aan zijn naam komt? Daar zijn de meningen over verdeeld. Waarschijnlijk heeft het te maken met de jeugdigheid van de wijn: een Vinho Verde is bedoeld om jong te drinken. Of zou het toch te maken hebben met het prachtige, groene landschap?

Lees verder...

Lijst Rooster

Naam Bruto prijs Netto prijs Jaar Hoeveelheid
+ -

Portal da Calcada - Vinho Verde

2019
+ -

Adega do Salvador - Lago Branco

2019
+ -

Portal da Calcada - Vinho Verde Magnum

2019

Lijst Rooster

Klimaat

Minho is de noordelijkste wijnstreek van Portugal en ligt tussen Porto en de Spaanse grens. Door de ligging aan de Atlantische Oceaan is het overwegend koel en nat in Minho. Het staat zelfs te boek als de natste provincie van Portugal! Gelukkig zijn er uitzonderingen op de regel. Verschillen in temperaturen en regenval zorgen voor een diversiteit aan wijnstijlen. Een voorbeeld is de wijnstreek Monção e Melgaço. Heuvels beschermen deze subregio tegen oceaaninvloeden en zorgen voor een relatief warm en droog klimaat.

Welke druivenrassen komen er voor?

De meeste witte Vinho Verde-wijnen zijn een blend van verschillende lokale druivenrassen, waarvan azal, loureiro, arinto en alvarinho het meest voorkomen. Veel minder bekend zijn rode Vinho Verde-wijnen, gemaakt van vinhão.

Wijn uit Minho

De witte wijnen uit deze Portugese streek zijn vaak laag in alcohol, hebben hoge zuren en hebben soms een klein sprankeltje. De frisse aroma’s van citrusfruit, granny smith en bloemen stuiven het glas uit. Vinho Verde is de ideale zomerwijn, een verfrissende dorstlesser op een warme dag. De rode wijnen uit de streek staan bekend om hun fikse zuurgraad en stevige tannines. Ze zijn een zeldzaamheid in Nederland; de meeste rode Vinho Verde wordt lokaal gedronken.

Wijn-spijs: wat eten we bij Vinho Verde?

Dat moet iets zijn wat uit de zee komt. Schaal- en schelpdieren zijn een dikke hit bij een glas Vinho Verde. De wijn is ook lekker bij dorade met citroen of sushi.

Uw winkelwagen is bijgewerkt met uw selectie.

Verder winkelen
Naar Bestellen
x

Restaurants met thuisservice

De wijnen van Résidence Wijnen proef je normaal gesproken in de beste restaurants. Door de huidige omstandigheden, hebben veel restaurants een bezorgservice en/of waardebonnen ontwikkeld. Uiteraard steunen wij onze restaurants in deze moeilijke tijden, daarom laten we weten welke restaurants wat doen bij jou in de buurt. Zo kun je thuis blijven genieten van heerlijke gerechten!

Bekijk restaurants hier