Bourgogne

De Bourgogne is een Franse streek waar enkele van de beroemdste wijngaarden ter wereld liggen. Befaamde namen als Le Montrachet, La Tâche en Corton geven hier van pinot noir en chardonnay zeer gewilde wijnen.

Lees verder...

Lijst Rooster

Naam Bruto prijs Netto prijs Jaar Hoeveelheid
+ -

Jean Philippe Fichet - Meursault

2017
+ -

Bernard Defaix - Chablis 1er Cru Vaillons

2017
+ -

Niellon - Chassagne-Montrachet 1er Cru La Maltroie

2016
+ -

Niellon - Chassagne-Montrachet 1er Cru La Maltroie

2017
+ -

Marc Morey - Chassagne Montrachet Blanc

2017
+ -

Marc Morey - Chassagne Montrachet 1er Cru Les Chenevottes

2017
+ -

Merlin - Pouilly-Fuissé 1/2

2015
+ -

Château des Quarts - Clos des Quarts

2015
+ -

Marc Morey - Chassagne Montrachet 1er Cru Les Chenevottes 1/2

2015
+ -

Château des Quarts - Clos des Quarts

2016
+ -

Bernard Defaix - Bourgogne Aligoté

2015
+ -

Bernard Defaix - Chablis Grand Cru Vaudesir

2016
+ -

Merlin - Viré Clessé

2016
+ -

Merlin Mâcon Les Cras

2016
+ -

Merlin - Saint-Véran Le Grand Bussière

2016
+ -

Merlin - Pouilly Fuissé Sur la Roche

2016
+ -

Jean Louis Chavy - Puligny-Montrachet 1er Cru Les Champs Gains

2016
+ -

Marc Morey - Chassagne-Montrachet Blanc 1/2

2017
+ -

Marc Morey - Chassagne Montrachet 1er Cru En Virondot

2017
+ -

Marc Morey - Chassagne Montrachet 1er Cru En Virondot 1/2

2017

Lijst Rooster

Ligging

De Bourgogne is een streek die zich van noord naar zuid over een afstand van circa 200 kilometer uitstrekt. Het gebied is onder te verdelen in vijf subregio’s, waarbij de Chablis ongeveer 80 kilometer van de andere regio’s af ligt. De andere vier subregio’s liggen in een langgerekt lint onder elkaar, beginnend direct onder Dijon tot aan Lyon. Nergens is de regio breder dan 20 kilometer.

Bodem

Hoewel de Bourgogne zeker niet tot de grootste wijngebieden van Frankrijk behoort, is de bodemsamenstelling zeer divers en complex. Niet voor niets telt het gebied bijna honderd Appellations Contrôlées; zoveel bodemtypen geven evenzoveel verschillende wijnen. Hoewel de bodems zeer veel verschillen, zijn de belangrijkste gemene delers: mergel in de onderlaag en kalk in de bovenlaag.

Klimaat

Door de langgerektheid van de regio zijn er meerdere klimaten te onderscheiden in de Bourgogne. De regio ligt op het raakvlak van continentaal en semicontinentaal klimaat. Door de ligging rond de 47e breedtegraad zijn lange dagen in de zomer gegarandeerd. Winters zijn er vrij lang en vorst ligt in het voorjaar altijd op de loer. In de zomer is het overwegend warm, maar kunnen stevige hagel- en regenbuien veel schade aan wijngaarden toebrengen. De vroeg rijpende rassen pinot noir en chardonnay doen het hier geweldig.

Druivenrassen

Omdat de zomer niet erg lang is in de Bourgogne, worden er vroeg rijpende rassen verbouwd. Pinot noir en chardonnay zijn hier verreweg de meest aangeplante druiven. In Beaujolais (de zuidelijke subregio van de Bourgogne) wordt de gamay gebruikt voor rode wijnen. In kleinen getale wordt de aligoté (wit) en zelfs een klein beetje sauvignon blanc gecultiveerd.

Gecontroleerde gebieden

Door de diversiteit van de regio zijn er veel gecontroleerde gebieden in de Bourgogne. De meeste hebben dorpsnamen, zoals Chablis, Meursault en Mâcon. In veel van deze gemeente-appellations is er naast de basis nog een bescherming voor premier- en soms ook voor grand-cruwijngaarden. Dit zorgt voor veel verschillende wijnen en een complexe gebiedsstructuur. Bovendien is de producent ook van doorslaggevend belang voor de kwaliteit van de wijn. We kunnen dus niet stellen dat een wijn met de aanduiding Grand Cru altijd heel goed is…

Smaaktype

Rode en witte Bourgogne-wijnen kunnen enorm in kwaliteit verschillen. De goede rode Bourgogne-wijnen zijn elegant en licht van smaak, maar evenzo complex en geraffineerd. De witte wijnen, mits goed geproduceerd, worden vaak met wat houtlagering opgevoed. Dit zijn de beroemdste Chardonnay-wijnen ter wereld, van geweldige kwaliteit.

Wijn/spijs

‘Leven als een Bourgondiër’ verwijst naar de levensgenieterstijl van leven in de Bourgogne. Men houdt er van veel, lekker en lang eten en de streek heeft een uitgebreide lokale keuken. Bressekip, dijonmosterd, wijngaardslakken en charolais-rundvlees zijn enkele voorbeelden van de rijke Bourgondische keuken. Drink de rode wijnen bij verfijnde gerechten van lam, kip of stoofvlees. Hoe mooier de witte wijnen, des te beter te combineren met complexe visgerechten van bijvoorbeeld kreeft of tarbot.

Uw winkelwagen is bijgewerkt met uw selectie.

Verder winkelen
Naar Bestellen