Chardonnay

Over chardonnay zouden we hier een heel boek kunnen schrijven. Het is met afstand de bekendste druif ter wereld. Hij groeit overal, kent een gigantische diversiteit aan kwaliteiten en smaaktypen, heeft een enorme schare fans, maar is wellicht ook het meest verguisde druivenras; geen andere wijn heeft immers zo’n sterke antibeweging als Chardonnay: ABC – Anything But Chardonnay.

Lees verder...

Lijst Rooster

Naam Bruto prijs Netto prijs Jaar Hoeveelheid
+ -

Schug - Chardonnay Carneros

2018
+ -

Masseria Li Veli - Contrade Chardonnay Malvasia

2019
+ -

Wieninger - Bisamberg Gemischter Satz

2018
+ -

Cevico - É Gòt Trebbiano Chardonnay Rubico

2019
+ -

Les Grands Arbres - Chardonnay Bio

2019
+ -

Merlin - Pouilly Fuissé Sur la Roche

2018
+ -

Schug - Chardonnay Sonoma Coast

2019
+ -

Château Fuissé - Pouilly-Fuissé Les Brûlés

2018
+ -

Chateau Fuisse - Pouilly-Fuissé Les Combettes

2018
+ -

Irrewarra - Chardonnay

2019
+ -

MAN Family wines - Chardonnay Pad Stal

2020
+ -

Alois Lageder - Gaun Chardonnay

2019
+ -

Albert Grivault - Meursault Clos du Murger

2018
+ -

Château Fuissé - Pouilly-Fuissé Le Clos Monopole

2018
+ -

Wieninger - Wiener Gemischter Satz

2019
+ -

Cantina Gorgo - Chardonnay

2020
+ -

Château du Tertre Blanc

2019
+ -

Bernard Defaix - Chablis 1er Cru Côte de Lechet

2019
+ -

Schug - Estate Grown Chardonnay Carneros

2018
+ -

Bernard Defaix - Chablis Grand Cru Vaudesir

2019

Lijst Rooster

Smaaktype

De chardonnay kan zoveel verschillende smaaktypen voortbrengen, dat het onmogelijk is om te stellen dat men geen Chardonnay-liefhebber is. Vaak wordt de chardonnaysmaak opgehangen aan de in de jaren 2000 immens populaire sterk houtgelagerde witte wijnen. Wijnen die nauwelijks nog naar wijn smaakten, maar vooral sterke vanille- en houtaroma’s hadden. Deze trend is inmiddels sterk op zijn retour. De chardonnaydruif, zeker in koele klimaten en zonder enig houtcontact, kan verbluffend frisse wijnen geven met frisse zuren. Naarmate de streek warmer wordt en/of het houtgebruik intensiever, zal de wijn aan kracht en boterachtige structuur winnen.

Oorsprong

De druif komt van waar we dat verwachten: uit de Bourgogne-streek, in het bijzonder de zuidelijke Mâconnais. De variëteit ontleent zijn naam aan het nabij Uchizy gelegen dorp Chardonnay. De eerste schriftelijke verwijzing naar de druif dateert van 1583, al is er twijfel of dit echt chardonnay betreft: in die tijd werden aligoté en ook pinot blanc vaak verward met chardonnay. De eerste betrouwbare notitie van chardonnay dateert van 1685, uit Saint-Sorlin, vandaag La Roche-Vineuse genaamd.

Locaties

Hoewel de positie van meest aangeplante druif door airén wordt ingenomen (vooral voor het maken van wijnalcohol), is chardonnay het wijdstverspreide ras ter wereld. In koele en in warme gebieden, op grote hoogtes en op zeeniveau: chardonnay groeit altijd en overal. De bekendste regio’s waar de druif groeit zijn waarschijnlijk Bourgogne en Champagne. In beide gevallen is hij dé witte druif van de regio en kan hij extreem complexe en rijke wijnen geven.

Opvoeding

Chardonnay is de druif die misschien wel het meest geschikt is voor houtopvoeding. De druif heeft een rijke, vette structuur en een reductief karakter. Beide zijn redenen voor een wijnmaker om de wijn op hout op te voeden. De wijn wint vaak aan complexiteit en diepgang. Grote wijnen van chardonnay – en dat zijn er nogal wat – zijn dan ook vrijwel altijd op houten ‘barriques’ gelagerd.

Synoniemen

Ondanks de populariteit van de druif kent hij relatief weinig synoniemen. Vrijwel overal wordt de naam chardonnay gebruikt. De meest voorkomende synoniemen zijn gamay blanc en melon d’Arbois (beide in Jura). Vaak wordt de druif verward met aligoté en pinot blanc. In Duitsland wordt de chardonnay ook wel auxerrois genoemd, maar het is niet dezelfde druif als de originele en eigen auxerrois.

Genetische overeenkomst

DNA-onderzoek heeft verrassend uitgewezen dat chardonnay een natuurlijke kruising is van pinot en gouais blanc, net als gamay, melon en aligoté. Chardonnay is zelf een ouder van enkele onbekende rassen, zoals ravat blanc en chasan.

Moeilijkheidsgraad

Chardonnay is een gemakkelijk te verbouwen druif. Hij ontspruit vroeg, dus voorjaarsvorst is een risico, maar verder is het een sterk groeiend en vrij resistent ras. De gigantische hoeveelheid klonen die beschikbaar zijn, zorgt voor een geschikt type chardonnay voor elk klimaat en bodemtype.

Uw winkelwagen is bijgewerkt met uw selectie.

Verder winkelen
Naar Bestellen