Grüner Veltliner

Grüner veltliner is misschien wel hoogstpersoonlijk verantwoordelijk voor de recente successen van de Oostenrijkse wijnbouw. De druif groeit op weinig andere plekken ter wereld en geeft geweldige witte wijnen in Oostenrijk. 

Lees verder...

Smaaktype

Over het algemeen is de grüner veltliner te herkennen aan een typisch aroma van witte peper. De wijn kan variëren van fris tot extreem rijk en complex. Over het algemeen geldt voor de Oostenrijkse Grüner Veltliners dat de wijn een goede kwaliteit heeft, vanwege de strenge regels in dit land.

Oorsprong

De eerste notities over grüner veltliner stammen uit de 18e eeuw. Ondanks de naam komt de druif niet uit Valtellina. Recent DNA-onderzoek heeft aangetoond dat het een kloon is van traminer en een zeer obscure druif, waarvan nog maar één plant bestaat. Deze staat in St. Georgen, Oostenrijk, en wordt daar beschermd en klaargemaakt om te klonen, zodat er weer wijn van deze druif gemaakt kan worden.

Locaties

Een derde deel van de wereldwijde aanplant van grüner veltliner treffen we in Oostenrijk, veelal langs de Donau. Andere landen waar de druif staat zijn Tsjechië, Slowakije en Hongarije.

Opvoeding

Grüner veltliner is misschien wel een van de interessantste druiven voor een wijnproducent om mee te werken. Hij kan strakke frisse wijnen geven, opgevoed op rvs en bedoeld om jong te drinken. Maar van de juiste terroirs kan de druif ook zeer brede, rijke en complexe wijnen geven, die opgevoed zijn op hout en gebaat zijn bij oplegging.

Synoniemen

De naam van de druif wordt vaak afgekort tot gv. Synoniemen lijken vaak veel op de originele naam, zoals veltliner in Italië of veltlínské zelené in Slowakije.

Genetische overeenkomst

Zoals gemeld is de grüner veltliner een afstammeling van traminer en een onbekend druivenras. Opvallend is dat hij geen familie is van andere veltliners (roter veltliner en neuburger), maar wel van pinot noir.

Moeilijkheidsgraad

Grüner veltliner is een niet erg lastige druif om te verbouwen. In de wijngaard moet opgepast worden voor meeldauw, maar heel grote risico’s brengt de druif niet mee. Belangrijk is dat hij in een redelijk warm klimaat verbouwd wordt.

Uw winkelwagen is bijgewerkt met uw selectie.

Verder winkelen
Naar Bestellen