Loire

De Loire is met 1012 kilometer de langste rivier van Frankrijk. En hoewel wijnbouw vaak langs een rivier plaatsvindt, is minder dan de helft van de Loire-oevers beplant met druivenstokken. Dit heeft te maken met het feit dat het eerste deel van de Loire van zuid naar noord stroomt. Hier treffen we geen wijnbouw. Vlak onder Orléans, waar de rivier een bocht maakt en naar het westen gaat stromen, doemt het wijngebied Loire op.

Lees verder...

Lijst Rooster

Naam Bruto prijs Netto prijs Jaar Hoeveelheid
+ -

Baumard - Savennières Clos du Papillon

2015
+ -

Baumard - Savennières Clos du Papillon

2016
+ -

Cailbourdin - Pouilly Fume Les Cris

2018
+ -

Domaine Treuillet - Pouilly Fumé

2019
+ -

Serge Laloue - Sancerre Cuvee Silex

2019
+ -

Serge Laloue - Sancerre

2019
Domaine Serge LaloueSancerre
WS
95
DGH
9+
PW
5
NK
4

Serge Laloue - Sancerre

Lees meer
+ -

Bailly-Reverdy - Sancerre Le Pierrier la Chapelle

2019
+ -

Bailly-Reverdy - Sancerre Les Monts Damnés

2018
+ -

Baumard - Clos Saint Yves

2018
Domaine des BaumardSavennières Clos Saint Yves
WS
95
DGH
9+
PW
5
NK
4

Baumard - Clos Saint Yves

Lees meer
+ -

Baumard - Trie Spéciale

2014
Domaine des BaumardSavennières Trie Spéciale
WS
95
DGH
9+
PW
5
NK
4

Baumard - Trie Spéciale

Lees meer
+ -

Baumard - Quarts de Chaume Magnum

2014
+ -

Baumard - Clos Saint Yves Magnum

2005
+ -

Baumard - Clos Saint Yves 1/2

2018
+ -

Cailbourdin - Pouilly-Fumé Les Cornets

2018
+ -

Baumard - Quarts de Chaume

2012
+ -

Baumard - Coteaux du Layon Carte d'Or 1/2

2018
+ -

Baumard - Clos Saint Yves 1/2

2012
+ -

Domaine Treuillet - Pouilly Fumé 1/2

2019
+ -

Alain Robert - Vouvray 'Ammonite'

2018
+ -

Bailly-Reverdy - Sancerre Le Pierrier la Chapelle 1/2

2019

Lijst Rooster

Ligging

De wijnstreek Loire strekt zich uit over een afstand van zo’n 400 kilometer hemelsbreed. De druiven staan altijd dicht bij de rivier, maar de wijngaarden liggen niet altijd pal aan de rivier. Het is het langstgerekte (bijna) onafgebroken wijnbouwgebied van Frankrijk. Daardoor zijn er veel verschillen, vooral in bodem en uiteraard in type wijnen.

Bodem

Door de lengte van het gebied is het onmogelijk om één bodemtype te benoemen. De belangrijkste zijn van west naar oost: schist en graniet in het westen, de Pays Nantais. Iets oostelijker, in de regio Anjou-Saumur, is het vooral kiezel en kalk. De bodem in Touraine bestaat vooral uit klei en kalk. Tot slot, in de Orléanais, is het kalk wat de klok slaat, aangevuld met her en der de beroemde vuursteen (silex).

Klimaat

Ook voor het klimaat heeft de grootte van het gebied gevolgen. Aan de kust heerst een typisch Atlantisch klimaat, met redelijk veel regen en wind. Verder landinwaarts, met name in de Touraine, ligt de scheidslijn tussen zee- en landklimaat. Over het algemeen is de Loire een koelklimaatgebied.

Druivenrassen

Waar de bodem en het klimaat zeer gevarieerd zijn, is dat in het geval van druivenrassen opmerkelijk genoeg niet zo. Verreweg de belangrijkste druiven zijn muscadet, chenin blanc, cabernet franc en sauvignon blanc.

Gecontroleerde gebieden

De Loire-streek kent tientallen AOP’s en nog eens zoveel IGP’s. Te veel om op te noemen. Verreweg de grootste is Muscadet Sèvre et Maine met circa 10.000 hectare wijnbouw. De bekendste gebieden zijn waarschijnlijk wel Sancerre en Pouilly-Fumé.

Smaaktype

De smaaktypen zijn – natuurlijk – ook zeer divers in de Loire. De (veelal) witte wijnen uit Nantais (Muscadet) en Orléanais (Sauvignon Blanc) zijn vaak fris en stuivend. De gebieden daartussen geven rijke, minerale wijnen van chenin blanc (wit) en grondige, stevige wijnen van cabernet franc (rood). De overeenkomst tussen alle Loire-wijnen is echter wel de frisheid en verteerbaarheid ervan.

Wijn/spijs

Echte klassieke combinaties met Loire-wijnen zijn natuurlijk zeebanketten met Muscadet en jonge geitenkaas met Sancerre. Maar ook gevogelte combineert geweldig met de rijke Chenins Blancs uit Centraal-Loire.

Uw winkelwagen is bijgewerkt met uw selectie.

Verder winkelen
Naar Bestellen