Rías Baixas

Tot in de jaren 90 was er vanuit binnen- en buitenland maar weinig aandacht voor de wijnen van Rías Baixas. Pas toen de aandacht voor frisse witte wijnen groeide en een aantal producenten de regio op de kaart probeerden te zetten door alles op kwaliteit in te zetten, groeide de aandacht. Nu is het kleine gebied nauwelijks nog onbekend en zijn de wijnen erg in trek.

Lees verder...

Lijst Rooster

Naam Bruto prijs Netto prijs Jaar Hoeveelheid
+ -

Terras Gauda - O Rosal Blanco

2019
Bodegas Terras GaudaO Rosal Blanco
WS
90
DGH
9
PW
4,5*
NK
2019

Terras Gauda - O Rosal Blanco

Lees meer
+ -

Terras Gauda - O Rosal Etiqueta Negra

2018
+ -

Terras Gauda - Abadia de San Campio Albariño

2019
+ -

Terras Gauda - La Mar

2018
Bodegas Terras GaudaLa Mar
WS
90
DGH
9
PW
4,5*
NK
2019

Terras Gauda - La Mar

Lees meer
+ -

Terras Gauda - O Rosal Magnum

2019
Bodegas Terras GaudaO Rosal Blanco Magnum
WS
90
DGH
9
PW
4,5*
NK
2019

Terras Gauda - O Rosal Magnum

Lees meer

Lijst Rooster

Ligging

Rías Baixas ligt aan de zogenaamde groene kust van Spanje. Direct boven de grens met Portugal in het uiterste noordwesten van Spanje, aan de Atlantische Oceaan, staan de wijnstokken op vooral zuidelijk geëxposeerde hellingen. De kust wordt getypeerd door inhammen, eigenlijk ondiepe fjorden, die lokaal ‘rías’ worden genoemd.

Bodem

De bodem is granietrijk, een perfecte bodem voor de vaak aan riesling gelinkte albariñodruif. Dichter bij de rivier de Miño – die de grens met Portugal vormt – bevat de bodem iets meer klei.

Klimaat

Rías Baixas kent een vrij koel klimaat. Vanwege de directe ligging aan de Atlantische Oceaan is het in de zomer nooit erg warm en in de winter nooit erg koud. Het regent er relatief veel, wat het risico op rotting in de wijngaarden vergroot. Een voordeel is dat het vaak waait, zodat de wind de wijnstokken snel kan droog blazen.

Druivenrassen

Verreweg de belangrijkste druif in Rías Baixas is de albariño. Deze druif is goed bestand tegen het ruige weer en geeft knisperig frisse wijnen. Een tweede ras, dat aan het terugkomen is van weggeweest, kennen we onder de naam loureira.

Gecontroleerde gebieden

De DO Rías Baixas is een op zich beschermd gebied in Spanje. Er worden vijf subregio’s onderkend, die echter geen beschermde naam hebben en niet als zodanig op het etiket genoemd hoeven te worden. De bekendste en beste twee zijn El Rosal en Val do Salnés.

Smaaktype

De wijnen van albariño uit Rías Baixas zijn vrijwel altijd fris, met een kenmerkende sprankel en ziltigheid in de smaak. De wijnen worden vaak opgevoed op rvs en bij lage temperatuur vergist om de frisheid te waarborgen. Een groeiend aantal (ambitieuze) producenten experimenteert echter met houtlagering en flesrijping, met interessante resultaten.

Wijn/spijs

De frisse stijl Albariño combineert als geen ander met de lokale keuken, die wordt gedomineerd door schaal- en schelpdieren. Drink een Rías Baixas met een (uitgebreid) zeebanket voor een gegarandeerd succesvolle wijn-spijservaring.

Uw winkelwagen is bijgewerkt met uw selectie.

Verder winkelen
Naar Bestellen
x

Restaurants met thuisservice

De wijnen van Résidence Wijnen proef je normaal gesproken in de beste restaurants. Door de huidige omstandigheden, hebben veel restaurants een bezorgservice en/of waardebonnen ontwikkeld. Uiteraard steunen wij onze restaurants in deze moeilijke tijden, daarom laten we weten welke restaurants wat doen bij jou in de buurt. Zo kun je thuis blijven genieten van heerlijke gerechten!

Bekijk restaurants hier