Riesling

Riesling is een van de edelste witte druivenrassen in de moderne wijnbouw. Velen beweren dat geen andere druif dan riesling beter de eigenschappen van het terroir kan tonen in de wijn.

Lees verder...

Lijst Rooster

Naam Bruto prijs Netto prijs Jaar Hoeveelheid
+ -

Rebholz - Riesling Trocken

2018
+ -

Heymann-Löwenstein - Riesling F

2018
+ -

Castell d’Encus - Ekam

2018
+ -

Dönnhoff - Niederhäuser Hermannshöhle Spätlese

2018
+ -

Fritz Haag - Brauneberger Riesling Tradition

2018
+ -

Rebholz - Ganz Horn Im Sonnenschein Riesling GG

2017
+ -

Rebholz - Riesling vom Rotliegenden

2018
+ -

P. Mertes - Bio mit Gesicht Riesling Feinherb

2018
+ -

Dönnhoff - Roxheimer Höllenpfad Trocken Magnum

2018
+ -

Loimer - Riesling Heiligenstein Kamptal 1e Lage

2017
+ -

Dönnhoff - Riesling Trocken

2019
+ -

Dönnhoff - Riesling Feinherb

2019
+ -

Dönnhoff - Tonschiefer Trocken

2019
+ -

Heymann-Löwenstein - Röttgen Grosses Gewächs

2019
+ -

Rebholz - Ganz Horn Im Sonnenschein Riesling GG

2019
+ -

Hain - Piesporter Feinherb Riesling

2019
+ -

Wieninger - Wiener Gemischter Satz

2019
+ -

Wieninger - Ried Ulm Nußberg Gemischter Satz

2019
+ -

Hain - Piesporter Goldtröpfchen Riesling Trocken ***

2019
+ -

Loimer - Langenloiser Riesling

2019

Lijst Rooster

Smaaktype

Een goede droge Riesling zal altijd kenmerkende honing- en rijpe fruitaroma’s tonen. Herkenbaar zijn de hoge zuren en fijne zoetwaarden in de wijn. Hoe beter de wijn, hoe meer minerale tonen. Op veel plekken wordt er zoete wijn van riesling gemaakt, in vrijwel alle zoetgehalten. Vanwege de winterhardheid van de druif kan er (extreem) lang gewacht worden met oogsten, wat hoge suikerwaarden tot gevolg heeft. De druif blijft echter altijd zuren geven, waardoor er prachtige wijnen met een fijne zoet-zuurbalans van gemaakt kunnen worden.

Oorsprong

De druif vindt zijn oorsprong in Duitsland, op de noordoevers van de Rijn, ter hoogte van Rüdesheim. De eerste schriftelijke verwijzing naar riesling stamt uit 1435, onder de naam riesslingen.

Locaties

Tegenwoordig wordt de druif vrijwel overal op de wereld verbouwd. De enige voorwaarde is dat het klimaat redelijk koel moet zijn. Riesling kan prima tegen zon, maar het dient niet te warm te zijn waar hij groeit. Duitsland is verantwoordelijk voor bijna de helft van het wereldwijde rieslingarsenaal, maar in landen als de VS, Australië, Frankrijk en Moldavië groeit ook een behoorlijke hoeveelheid riesling.

Opvoeding

Riesling is een van de weinige druivenrassen die geen houtopvoeding kan verdragen (uitzonderingen bevestigen deze regel uiteraard). Met houtopvoeding wordt hier geen lagering op oude houten vaten die helemaal geen smaak afgeven bedoeld, maar lagering op (bijna) nieuwe ‘barriques’. De druif kan wel vele zoetwaarden in de wijn geven. Van beendroog tot mierzoet: riesling kan het allemaal.

Synoniemen

Omdat de druif op zoveel plekken groeit en ook al zo lang bestaat, zijn er vele synoniemen. Opmerkelijk is dat ze allemaal lijken op de naam riesling. Zo kennen we bijvoorbeeld rislinoc (Moldavië) en rizling (Bulgarije). De andere optie is een verwijzing in de naam naar de Rijn, zoals Rhein riesling (Oostenrijk) of raisin du Rhin (Alsace).

Genetische overeenkomst

De riesling is een afstammeling van de gouais blanc. Dit is een (nu niet meer gebruikt) eeuwenoud druivenras, dat in het verleden veel gebruikt is voor het enten van nieuwe druivenrassen. Zodoende is riesling familie van in ieder geval 80 andere rassen, waaronder chardonnay en gamay.

Moeilijkheidsgraad

Riesling is zeker geen gemakkelijk te verbouwen druif. Hij is uitermate gevoelig, zeer veeleisend en laat rijpend. De andere kant van de medaille is dat de druif zijn karakter behoudt en dat hij goed tegen koude kan. Daardoor kan de wijnmaker lang wachten met oogsten om optimale rijpheid te bereiken.

Uw winkelwagen is bijgewerkt met uw selectie.

Verder winkelen
Naar Bestellen