Roussanne

Roussanne wordt vrijwel altijd in één adem genoemd met marsanne. Marsanne zorgt voor veel sap en is makkelijker te verbouwen, terwijl roussanne de wijnmaker een flinke uitdaging bezorgt maar, mits goed behandeld, ook een geweldig resultaat. De beroemdste wijn van 100% roussanne is de witte Châteauneuf-du-Pape Vieilles Vignes van Château de Beaucastel.

Lees verder...

Lijst Rooster

Naam Bruto prijs Netto prijs Jaar Hoeveelheid
+ -

Perrin - Côtes du Rhône Réserve Blanc Magnum

2018
+ -

Château de Beaucastel (Perrin) - Châteauneuf-du-Pape Roussanne Vieilles Vignes

2016
+ -

Léon Barral - Blanc

2017
Domaine Léon BarralVin de France blanc
WS
89
DGH
8,5
PW
4*
NK
3

Léon Barral - Blanc

Lees meer
+ -

Félines Jourdan - Languedoc Blanc Roussanne

2019
+ -

Vignoble De Boisseyt - Saint-Joseph Les Garipelées Blanc

2019
+ -

Montine - Grignan les Adhémar Gourmandises Blanc

2020
+ -

Stark-Condé - The Field Blend white

2020
+ -

Perrin - Luberon Blanc

2020
Famille PerrinLuberon Blanc
WS
89
DGH
8,5
PW
4*
NK
3

Perrin - Luberon Blanc

Lees meer
+ -

Félines Jourdan - Les Fruités Chardonnay Roussanne

2020
+ -

Domaine Brusset - Cairanne L'Esprit de Papet

2019
+ -

Perrin - Châteauneuf-du-Pape Les Sinards Blanc

2019

Lijst Rooster

Smaaktype

De wijnen van roussanne hebben altijd een bepaalde mate van structuur. Het sap is rijk aan smaak, vaak kruidig en aromatisch. De wijn is krachtig, maar nooit plomp.

Oorsprong

In 1781 is er voor het eerst een notitie gemaakt van de druif roussanne, in de noordelijke Rhône-streek die we nu kennen als AOP Hermitage. Het is niet duidelijk uit welke ouders Roussanne is voortgekomen, maar zeker is dat hij familie van marsanne is.

Locaties

De roussanne is bij wijnmakers in de laatste decennia van de 20e eeuw ietwat uit de gratie geraakt. Dit heeft te maken met de lastige eigenschappen van het ras. Gelukkig zien we de laatste jaren een opmars van de druif, omdat ambitieuze wijnmakers de druif op waarde weten te schatten. De belangrijkste regio’s voor roussanne in Frankrijk zijn Rhône, Jura en Languedoc. In de VS is een klein deel roussanne aangeplant.

Opvoeding

Een aantal producenten verstaat de kunst om wijnen van roussanne op te voeden op hout. Het is een lastige klus, omdat de wijn gevoelig is voor oxidatie. Om die reden worden de wijnen ook vaak op rvs opgevoed, waarbij vooral de fruitaroma’s van de druif worden benadrukt in de wijn.

Synoniemen

Omdat de druif niet erg wijdverspreid is, zijn er weinig (bekende) synoniemen voor roussanne. In Jura worden de namen barbin en bergeron nog weleens gebruikt.

Genetische overeenkomst

Zoals gemeld staat vast dat roussanne en marsanne familie van elkaar zijn. Hoe deze twee tot elkaar in verhouding staan, is niet duidelijk. Waarschijnlijk is dat er ook een (verre) band bestaat met syrah.

Moeilijkheidsgraad

Het is een lastige klus om roussanne te verbouwen. De druif is erg gevoelig voor ziektes en moet altijd goed beschut staan, omdat hij niet van (sterke) wind houdt. De druif doet het goed in warmere klimaten, maar droogte kan hij niet goed verdragen.

Uw winkelwagen is bijgewerkt met uw selectie.

Verder winkelen
Naar Bestellen