Vernaccia

Vernaccia is een wit druivenras uit Italië. De eerste keer dat vernaccia in geschriften werd genoemd, was in 1276. We kunnen dus wel spreken van een oud druivenras, maar het is naast oud ook verwarrend, want er zijn verschillende varianten van de druif in omloop, bijvoorbeeld vernaccia di Oristano, vernaccia nera en vernaccia di San Gimignano. Het woord ‘vernaccia’ betekent zoiets als ‘lokaal’ of ‘inheems’. In dit geval gaat het om de lokale druif van het idyllische stadje San Gimignano in Toscane. 

Lees verder...

Lijst Rooster

Lijst Rooster

De kleine stad San Gimignano wordt ook wel ‘het Manhattan van de middeleeuwen’ genoemd, vanwege de middeleeuwse torens die erboven uitsteken. In het schitterende landschap wordt een prachtige witte wijn gemaakt: DOCG Vernaccia di San Gimignano. Het is de enige DOCG voor witte wijnen in Toscane.

Meer over de druif en de wijn

Vernaccia levert droge, zuivere wijnen op met hoge zuren en lichte bitters in de afdronk. De laatste jaren wordt steeds vaker houtrijping toegepast om de wijn ronder te maken en meer complexiteit mee te geven.

De stijlen variëren van fris en licht voor alledaags gebruik tot complexe kwaliteitswijnen. De beste wijnen van deze druif staan al jaren in de schaduw van de rode topwijnen die de streek rijk is: Brunello de Montalcino, Vino Nobile de Montepulciano en Chianti Classico. Het wordt tijd dat Vernaccia di San Gimignano ook het podium krijgt dat hij verdient. Probeer bijvoorbeeld eens de Montenidoli Tradizionale van de beste vrouwelijke wijnmaker van Toscane: Maria Elisabetta Fagiuoli.

Wijn-spijs: wat eten we bij Vernaccia?

De frisse, lichte wijnen zijn lekker bij salades, bijvoorbeeld met groene asperges of artisjokken. Vergeet de olijfolie niet. Complexe Vernaccia’s vormen een topcombinatie met vitello tonnato of gamba’s.

 

Uw winkelwagen is bijgewerkt met uw selectie.

Verder winkelen
Naar Bestellen