Matetic - Corralillo Chardonnay Organic

Specificaties

Meer informatie
Fiche Download product fiche
Druivenras(sen) Chardonnay
Afsluiting Schroefdop
Regio San Antonio Valley
Smaak MBA
Inhoud 0,75
Wijnhuis Matetic
Land Chili

Details

Een 'stylish chardonnay' vermeld het etiket en daar is geen woord van gelogen. Elegant en complex, rijpe perzik en tropisch fruit verweven met een keurige opvoeding in gebruikt Frans eikenhout. Intens van smaak met aangenaam licht boterige kieteling van het gehemelte en een afdronk die nog even na zindert. Helder bleek van kleur met een lichtgroene zweem, in de neus naast tropisch fruit een duidelijk boterige caramel- en houttoets. Levendige frisboterige aanzet (hoe kan het!) met elegant toasty houtbittertje, subtiele tonen van perzik en tropisch fruit ( meloen). Weelderig strak en klassiek modern. Best of both worlds dus. Mooi in balans, goed gestructureerde wijn, die klassiek aan doet maar een heerlijke doordrinkfactor heeft. Iedere slok spannend! In Chili is de wijnontwikkeling doorgegaan, niks geen overrijpe dikke wijnen meer met een teveel aan hout, maar juist verfijnde levendige elegante wijnen met gedoseerd houtgebruik. De Corralillo wijn serie van Matetic. Coralillo is de naam van een meer dan honderd jaar oude wijnkelder en 'wijnmakerij' in Rosario Valley waar ooit de zogenaamde missionarisdruif geteeld en geoogst werd door de in Chili neergestreken missionarissen, die het geestrijke vocht blijkbaar broodnodig hadden om hun missie te verwezenlijken.

smaakimpressie

Strogeel van kleur met gouden zweempje. Strak frisse neus, licht mineraal, met aroma’s van rijp exotisch fruit als papaya, ananas, aangevuld met zwoele nuances door de opvoeding op hout (vanille en iets roombabbelaar). In de mond vol maar fris, evenwichtig, complex en rijk. Lange, elegante en frisse finale.

vinificatie

Alle druiven komen van eigen wijngaarden in de Valle del Rosario (onderdeel van de grotere San Antonio Valley), vernoemd naar de zogeheten rivier die hier stroomt. De druiven worden zorgvuldig met de hand geoogst. Na traditionele persing, wordt 30% van de druiven vergist op roestvrijstaal voor frisheid en mineraliteit. De overige 70% vergist op Frans eiken voor meer rijkdom en complexiteit. Er wordt in de vaten op kleine schaal battonage toegepast. (Uitgezakte gistcellen worden weer in contact gebracht met de wijn om deze wat meer volheid mee te geven.) Een klein deel van de wijn ondergaat ook de malolactische vergisting (zo wordt het scherpere appelzuur omgezet in zachter melkzuur) voor meer zachte elegantie in de wijn.