Wij gebruiken cookies om uw ervaring beter te maken. Om te voldoen aan de cookie wetgeving, vragen we uw toestemming om de cookies te plaatsen. Meer informatie.
Séléné - Gisous Magnum
Specificaties
| Druivenras(sen) | Gamay |
|---|---|
| Afsluiting | Kurk |
| Regio | Beaujolais |
| Smaak | Medium bodied, en houtgelagerd |
| Wijnhuis | Séléné |
| Land | Frankrijk |
Details
Séléné is het project van Sylvère Trichard, die in 2012 de vier hectare wijngaarden van zijn grootmoeder overnam in de omgeving van Blacé. In de wijngaarden werkt hij volgens biodynamische principes en met de maankalender, zonder te streven naar officiële certificering. De stokken zijn 20 tot 80 jaar oud en staan aangeplant op zandige kleigronden met een onderlaag van graniet.
Zijn eerste stappen in het vak zette Sylvère al in 1998, toen hij van zijn oom de kneepjes van het wijnmaken leerde. Dat viel samen met de omschakeling van het familiedomein naar biologische teelt op hun percelen Gamay en Chardonnay.
Na zijn landbouwopleiding volgden stages bij Dominique Belluard in de Savoie en bij Jean Claude Lapalu in de Beaujolais. In 2012 startte hij zijn eigen label Séléné, waarbij hij werkt met natuurlijke gisting via inheemse gisten en een vinificatie die zo min mogelijk ingrijpt. De rode wijnen ondergaan een volledige macération carbonique, wat zorgt voor de kenmerkende, verfijnde en sappige stijl van het domein. De opvoeding gebeurt voornamelijk in betonnen cuves, behalve voor het perceel van zijn grootmoeder, de oudste stokken, dat apart wordt geoogst voor een speciale cuvée en rijpt in oudere houten vaten.
Op de familieboerderij zet Sylvère zich actief in voor meer biodiversiteit. Zo plantte hij in 2020 een boomgaard en bomen tussen de rijen wijnstokken. Deze zorgen voor meer leven in de wijngaard en bieden broodnodige schaduw nu de zomers steeds warmer worden.
Séléné – Gisous is een natuurlijke Beaujolais-wijn van Sylvère Trichard, wijnmaker in Blacé in het hart van de Beaujolais. Hij werkt in zijn wijngaarden volgens biodynamische principes en vinifieert met minimale interventie.
De wijn is gemaakt van 100% Gamay afkomstig van oudere stokken, gevinifieerd zonder toevoegingen behalve een minieme hoeveelheid sulfiet bij botteling (soms zelfs geheel zonder).
In het glas is Gisous licht tot robijnrood met een expressieve geur van rode bessen, framboos, kers, viooltjes en een subtiele kruidigheid. De smaak is puur, verfijnd en energiek, met zachte tannines en een levendige fraîcheur die kenmerkend is voor Trichards werkwijze. De wijn is ongefilterd, wat bijdraagt aan zijn diepgang en textuur.
