Bodegas Enate

Enate, karakteristieken van de verschillende druiven

Bodegas Enate bestaat pas sinds 1991, maar in slechts dertig jaar tijd heeft Enate zich als moderne bodega ontwikkeld tot één van de populairste wijnhuizen van Spanje. De reden voor dat succes is de keuze voor kwaliteit; elke Enate wijn kenmerkt zich door elegante aroma’s, zuiverheid en temperamentvolle expressie, of het nu de overheerlijke Chardonnay, de Syrah, de Merlot, de Cabernet Sauvignon, de elegante Gewürztraminer of de razend populaire Tempranillo Joven betreft. Jesus Artagona, de wijnmaker, laat zowel het terroir als de karakteristieken van de verschillende druiven optimaal tot uitdrukking komen in bijzonder toegankelijke wijnen.

Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Lijst Foto-tabel

Producten 1-10 van 14

Pagina
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Lijst Foto-tabel

Producten 1-10 van 14

Pagina

De wijngaarden van Bodegas Enate

De ongeveer vijfhonderd hectare wijngaarden van Bodegas Enate liggen rondom het Noord-Spaanse dorp Salas Bajas binnen de denominación de origen Somontano. De specifieke klimatologische omstandigheden maken het Somontano-gebied tot een uitstekende plek voor wijnbouw; aan de voet van de Pyreneeën zijn de temperatuurverschillen tussen de warme dagen en koele nachten vaak erg groot. Dit geeft de druiven de kans om rustig te rijpen, iets waar zeker de Chardonnay enorm van profiteert. In de wijngaarden worden de opbrengsten per hectare bewust laag gehouden, nog onder de grenswaarden die zijn vastgesteld door de Consejo Regulador de Somontano. En er wordt met maximaal respect voor het milieu gewerkt: er worden uitsluitend ecologische wijnbouwtechnieken en producten toegepast, de bodembemesting is volledig organisch en met behulp van digitale technieken wordt heel gedisciplineerd precisiewijnbouw toegepast. Het doel: op het juiste moment 100% gezonde druiven oogsten.

Wijn voor voor moderne kunst

Enate maakt wijnen die de ultieme expressie zijn van het geloof in schoonheid. Iets dat zich ook vertaalt in de liefde voor moderne kunst. In en rond het gebouw, in de wijngaarden en op de etiketten van de flessen is kunst alom aanwezig. Antonio Saura, een bekende Spaanse schilder, was de eerste in lange reeks kunstenaars – waaronder Eduardo Chillida, Antoni Tàpies, Gustavo Torner en Erwin Bechtold – die met hun werk de etiketten van Enate wijnen een extra dimensie geven.

Enate wijnen schenken in het juiste glas

Het is belangrijk om je wijn in het juiste glas te schenken. Een goed wijnglas is gemaakt van helder glas, is tulpvormig en beschikt over een bolling die wijder is dan de rand. Zo blijven de aroma’s goed in het glas hangen. Ook zit er een steel aan het glas zodat je het glas kan beetpakken zonder de bolling aan te raken (waardoor de wijn warmer zou kunnen worden). Schenk je wijn in tot aan het breedste gedeelte van de bolling. Dat zorgt ervoor dat je wijn goed kan ademen en je hem kunt rondwalsen.