Champagne Jacquesson - Avize Champ Caïn

Jacquesson Champagnehuis Jacquesson, opgericht in 1798, is al vanaf het begin bijzonder. De zoon van de oprichter was een slimme uitvinder; hij bedacht onder andere de muselet die champagnekurken op hun plek houdt. Ook met de kwaliteit zat het meteen goed. Napoleon Bonaparte reed op weg naar het slag . . .

Meer over deze producent

Specificaties

Meer informatie
Fiche Geen fiche beschikbaar
Druivenras(sen) Chardonnay, Pinot Meunier, Pinot Noir
Afsluiting Kurk
Regio Champagne
Inhoud 0,75
Wijnhuis Jacquesson
Land Frankrijk

Details

Jacquesson - Avize Champ Caïn is een prestigieus wijnhuis uit de Champagne-streek in Frankrijk. Het werd opgericht in 1798 door de familie Jacquesson en is vandaag de dag nog steeds eigendom van de familie. Het wijnhuis is bekend om zijn kwalitatief hoogstaande champagnes, met name de Avize Champ Caïn. Deze champagne is gemaakt van druiven uit de Grand Cru-wijngaard van Avize en wordt gepresenteerd als een krachtige, complexe en elegantie wijn. De druiven worden handmatig geoogst en de champagne rijpt minstens vijf jaar in de kelder voordat hij op de markt wordt gebracht. Jacquesson streeft naar een natuurlijke benadering van wijn maken, waarbij ze zo weinig mogelijk interventie toepassen in de wijngaard en de kelder. Hierdoor hebben hun champagnes een unieke smaak en karakter die de terroir van de regio weerspiegelt. De Avize Champ Caïn wordt vaak geprezen door wijnschrijvers en -critici en wordt beschouwd als een van de beste champagnes ter wereld. Het is een gewild item onder wijnkenner en verzamelaars.

smaakimpressie

Kristalheldere licht goudgele kleur. In de neus aroma’s van limoen, rijpe peer, iets rokerigs, geroosterde hazelnoten, honing en brioche. In het smaakpalet een fijne mousse met tonen van citrusvruchten, gekonfijt en gedroogd fruit en walnoten, die gepaard gaan met een zeer intense mineralige afdronk en geraffineerde zuren.

vinificatie

In de laatste week van september worden de druiven handmatig geoogst en direct ontsteeld, geperst en vervolgens ondergaat het sap op oude grote houten foeders (sommige 120 jaar oud) een temperatuur gecontroleerde alcoholische fermentatie met wilde (druifeigen) gisten, met aansluitend de malolactische gisting en rijping op de lies. Daarna wordt aan de jonge wijn weer suiker en gist toegevoegd, gebotteld en afgesloten met een kroonkurk. Tijdens de volgende nieuwe gisting ontstaat koolzuurgas (prise de mousse). Pas na een periode van 96 maanden sur lattes, wordt het gistbezinksel verwijderd (dégorgement) en wordt er maximaal 3,5 gram suiker (dosage) aan toegevoegd om aan de smaakaanduiding "extra brut" te voldoen. Dit hele proces verloopt zonder enige vorm van filtering en volgens biologische regels en voorschriften.

Meer van deze producent: