Masseria Li Veli - Fiano Torremossa Salento

Masseria Li Veli De masseria ofwel herenboerderijen vinden hun oorsprong in de tijd van de Normandische veroveringen (ca. 911- 1134). Historisch gezien was een masseria een plaats die mensen verenigde en hun bezittingen verdedigde. Later werden masseria de buitenhuizen van hooggeplaatsten. Masseria Li Veli . . .

Meer over deze producent

Specificaties

Meer informatie
Fiche Download product fiche
Druivenras(sen) Fiano
Afsluiting Kurk
Regio Puglia
Inhoud 0,75
Wijnhuis Masseria Li Veli
Land Italië

Details

Fijne aromatische witte wijn van Li Veli, een nieuwe producent in ons assortiment en nu al behorend tot onze lievelingswijnen. Piano piano, rustig aan lekker onderuit in de zon aan de Fiano!. Aan de wat? De Fiano. Helder lichtgele kleur met een fijn fris bouquet met een vleugje citrus en peer. Smaakvolle karakteristieke wijn, levendig en kruidig, fris en fruitig, ook iets bloemigs, een beetje ananas, ietwat mollig in de mond met een nootaccentje en een licht minerale ondertoon. Kortom een verrassend complete wijn van deze Fianodruif. De Fiano is een niet zo bekende witte druif uit het zuiden van Italië, die in Campania zelfs nog een eigen herkomstgebied heeft. (Fiana d'Avellino DOCG)

smaakimpressie

Heldere, strogele kleur. Uitnodigende frisse, fruitige neus met elegante aroma’s van citrusfruit, meloen en peer, maar ook fijne, poederige gravel (voor de tennisliefhebbers). De smaak spiegelt zich aan de neus, waarbij het frisse en zachte fruit wordt gecombineerd met een haast romige, subtiel ziltige mineraliteit, maar ook met volle ronde en stevig fruitige kenmerken, met zelfs een toontje tannine in de finale. Dit maakt het tot een zeer fraai, compleet glas.

vinificatie

De druiven worden de derde week van september met de hand geplukt en in kleine kratjes vervoerd, zodat ze intact blijven. Ze worden direct naar grote koelcellen gebracht om de vergisting koel te laten beginnen, zodat de delicate druifeigenschappen behouden blijven. De na de persing verkregen most krijgt onder koele omstandigheden nog een kort schilcontact om zo meer druifeigenschappen in de wijn te krijgen. Na de koele vergisting, tot maximaal 16°C, wordt de wijn afgekoeld naar 10°C om malolactische gisting te voorkomen. Zo blijft deze wijn extra fris en aromatisch.